• 0 Items - 0,00 
    • No products in the cart.
Cukor, tichý nepriateľ

Prírodné liečebné metódy – Luviva – Zdravé telo

Rafinovaný cukor nie je len nezdravý. Je oveľa nebezpečnejší, než si väčšina ľudí myslí.

Nemal/a by som jesť sladké“ – to je veta, ktorú si určite opakuje prevažná väčšina z nás. Dnes už totiž vieme, že rafinovaný, „biely“ cukor nepôsobí na náš organizmus práve najlepšie. Tušíme ale, aký zlý vplyv na naše zdravie cukor naozaj má? Nové výskumy – zatiaľ na zvieratách – preukázali, že už pitie troch plechoviek sladenej malinovky denne, či konzumácia zodpovedajúceho množstva cukru, nám škodia.

Koľko cukru konzumujeme?

Koľko kociek cukru sa „ukrýva“ v bežne konzumovaných potravinách? Podľa výskumu, o ktorom píše Mike Adams, sa už pri hodnotách, ktoré sa bežne ukrývajú v potravinách znižuje plodnosť, zvyšuje úmrtnosť a hlodavce sa správajú rovnako „idiotsky“ ako tí, ktorí boli narodení z „incestného“, vzťahu a sú teda vystavení vyššej genetickej záťaži.

Rafinovaný cukor navyše predstavuje „prázdne kalórie“, ktoré sú pre väčšinu cicavcov jedom. Zároveň okrem diabetu a obezity prispieva k vzniku mnohých ďalších civilizačných chorôb, ktoré  – zďaleka nekončia len rakovinou a depresiou.

Trpká pravda o sladkom cukre

A nepomôžu si ani tí, ktorí si myslia, že sladenie „oklamú“ pitím diétnych limonád či sladením rôznymi preparátmi na báze aspartámuTen totiž „zaskóroval“ vo výskumoch ešte oveľa horšie ako cukor.

Myši po cukre umierajú a hlúpnu

Vedci univerzity v Utahu publikovali rozsiahlu štúdiu, z ktorej vyplýva, že konzumácia dokonca aj relatívne malých množstiev rafinovaného bieleho cukru má za následok dvojnásobne vyššiu úmrtnosť myších samičiek.

Podľa autorov štúdie sa u samičiek, ktorým bolo denne podávané množstvo cukru (proporcionálne) zodpovedajúce trom plechovkám sladenej malinovky, zvýšila úmrtnosť o 100%, zatiaľ čo u samčekov sa prejavil výrazný pokles plodnosti, sprevádzaný aj zníženou schopnosťou ubrániť teritórium.

„Naše výsledky dokazujú, že konzumácia cukru v koncentráciách, ktoré sú v súčasnosti považované za bezpečné, má dramatický dopad na zdravie cicavcov,“ informujú výskumníci.

Zaujímavé je zistenie, že myši kŕmené rafinovaným bielym cukrom sa správali rovnako ako zvieratá narodené z príbuzenského kríženia, t.j. s istou genetickou záťažou.

Jeden z autorov tejto štúdie, vysvetľuje, že aj keď myšky nejavili pozorovateľné známky obezity či diabetu, starostlivé monitorovanie ich správania ukázalo, že umierajú oveľa skôr a menej často sa rozmnožujú.

Štúdia bola skvele koncipovaná tak, aby napodobňovala podmienky reálneho prostredia, v akom myši žijú. To zn., že myši museli bojovať o teritórium (plochu na hniezdenie) aj o partnerov. Zaujímavé je zistenie, že myši kŕmené rafinovaným bielym cukrom sa správali rovnako ako zvieratá narodené z príbuzenského kríženia, to znamená s istou genetickou záťažou (napríklad potomkovia bratrancov a sesterníc z prvého kolena).

Prírodné liečebné metódy – Luviva – Zdravé telo

3

Epidémia obezity a diabetu – dôsledok predávkovania cukrom

Počas tohto pokusu dostávali myši 25% svojej dennej spotreby kalórií v podobe cukru (fruktózy a glukózy). Mnohí z nás konzumujú rovnaké alebo väčšie percento cukrov denne. „Cukor“ znamená totiž aj maltodextrín, kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy, sacharózu, fruktózu, dextrózu. Mike Adams k tomu dodáva: „Nie je najmenších pochýb, že všeobecne rozšírená konzumácia týchto cukrov je primárnou príčinou epidémie diabetu a obezity, ktorá postihuje obyvateľovstvo. Pokiaľ sa vedome nesnažíte rafinovaným cukrom vyhýbať, ľahko bez toho, aby ste si to uvedomili, skonzumujete denne veľké množstvo cukru.“

Depresie a sladené nápoje

Avšak nie je to len obezita, diabetes, ale aj podvýživa a rakovina, ktorá nám pri konzumácii rafinovaného cukru hrozí. Nedávno tím bádateľov predložil Americkej neurologickej akadémii štúdiu, obsahujúcu zistenie, že pitie sladených nápojov, najmä tzv. diétnych nápojov, je spojené so zvýšeným rizikom depresie u dospelých (zatiaľ čo pitie kávy toto riziko mierne znižuje ). Hlavný autor štúdie, Dr. Honlei Chen poznamenal, že „sladené nápoje, káva a čaj sú bežne konzumované na celom svete a majú významné dopady na fyzické zdravie a zrejme aj na zdravie mentálne.“

Štúdia zahŕňala obrovskú vzorku 263 925 osôb medzi 50 a 71 rokmi veku. Výskumníci hodnotili konzumáciu nápojov ako limonáda, čaj, ovocný punč a káva. O desať rokov neskôr sa tím opýtal účastníkov, či u nich bola od roku 2000 zistená depresia. Zistili, že diagnostikovaných prípadov bolo celkom 11 311.

Nebezpečné limonády

Ukazuje sa, že ľudia, ktorí pijú štyri alebo viac šálok limonády denne, sú o 30% náchylnejší na depresiu. Účastníci štúdie, ktorí pili denne štyri a viac šálok sladených ovocných nápojov boli o 38% náchylnejší na depresiu v porovnaní s tými, ktorí sladené nápoje nepijú. Zaujímavé je zistenie, že riziko je zrejme vyššie u ľudí, ktorí pijú takzvané „diétne“ nápoje (v porovnaní s tými, ktorí pijú nápoje sladené cukrom).

Dr. Chen konštatuje: „Náš výskum ukazuje, že vynechanie sladených nápojov alebo zníženie ich množstva môže úplne prirodzeným spôsobom znížiť riziko výskytu depresie.“

Naopak pitie štyroch až šiestich pohárov prefiltrovanej vody alebo čerstvo uvareného čaju, či už zeleného alebo čierneho, riziko výskytu depresie znižuje.

Biely cukor spôsobuje podvýživu. Rakovinové bunky ho milujú.

Prečo je rafinovaný cukor taký zlý pre zdravie? Mike Adams vysvetľuje: Pretože je to „antipotravina“, zbavená akejkoľvek výživnej hodnoty.

Cukor sa (v Amerike) získava z cukrovej trstiny. Surová trstinová šťava je tmavo zelená tekutina, silne aromatická a sladká, s celým spektrom ďalších chutí. 

2

Pri spracovaní surovej šťavy na cukor sa odstránia takmer všetky vitamíny, minerály a fytonutrienty (živiny rastlinného pôvodu) a to, čo v cukre zostane, sú len prázdne kalórie, ktoré na väčšinu cicavcov pôsobia v podstate ako jed.

Preto je sušená trstinová šťava (u nás v predaji napr. pod názvom Rapadura) pre človeka dobrá, hoci rafinovaný biely cukor je zlý. Trstinová šťava je širokospektrálne sladidlo, ktoré poskytuje všemožné minerály a živiny, ktoré predovšetkým pomáhajú vyvažovať dopady konzumácie cukru na hladinu krvného cukru. 

Bohužiaľ inak je to s nerafinovaným cukrom repným, ktorý síce nie je „bielym jedom“, avšak podľa odborníkov neobsahuje tie isté minerály a stopové látky, ako cukor trstinový, a je tak len o málo zdravší ako jeho rafinovaný variant.

Skutočnou príčinou väčšiny chorôb je nedostatok živín spôsobený rutinnou konzumáciou bielych cukrov.

Rafinovaný biely cukor je však „antiživina“ a ľudia, ktorí ho pravidelne jedia, „vykrádajú“ svoje zásoby živín, aby dokázali cukor spracovať, a tým si vlastne spôsobujú podvýživu. Nedostatok stopových minerálov, vitamínov a fytoživín, ktoré udržujú všetky systémy v tele zdravé, spôsobia, že telesné systémy a orgány postupne začnú zlyhávať. Lekári potom takým symptómom dávajú rôzne nálepky ako „diabetes“, „ADHD“ alebo „rakovina“ (mimochodom: rakovinové bunky cukor priamo milujú, potrebujú ho takmer dvadsaťkrát viac ako normálne, zdravé bunky). Ale skutočnou príčinou väčšiny chorôb je nedostatok živín spôsobený rutinnou konzumáciou bielych cukrov.

Pokiaľ si chcete uchovať zdravie, vyhýbajte sa rafinovaným potravinám. Mike Adams hovorí: Sú to „potraviny pre chorobu“, ktoré umožnili súčasnú éru farmaceutických kolosov, degeneratívnych ochorení a vysoko ziskového rakovinového priemyslu. 

Pokiaľ môžete, nekonzumujte:

Biely cukor

Biely chlieb

Bielu (bielenú) soľ

Biele tortilly (pečivo)

Chipsy

Priemyselne spracované mäso

Homogenizované a pasterizované mliečne výrobky

Sladké limonády, izotonické a energetické nápoje

Sfalšované „ovocné“ džúsy obsahujúce predovšetkým cukor

Torty, koláče, cukrovinky, zmrzlinu a ďalšie sladkosti

Spracovala: Lucia Matloňová

Zdroj: https://clanky.info/

1

Poďte spolu s nami tvoriť krajší svet. 

Kúpou predplatného získavate prístup k workshopomvýzvam, k rôznym zaujímavým informáciám. 

Navštívte náš E-SHOP s množstvom zaujímavých a zdraviu prospešných produktov.

Kúpou na našej platforme nám pomáhate vytvárať ďaľšie aktivity, nový obsah a zároveň nám pomáhate tvoriť nové zmysluplné pracovné miesta 🙂

Ďakujeme, že nás podporujete 🙂

 

SLEDUJTE NÁS NA

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *