Zdravé telo
V súčasnosti sa čoraz naliehavejším stáva nárast rôznych civilizačných ochorení ako sú cukrovka či rakovina. Taktiež rastie problém s odolnosťou baktérií na antibiotiká. Našťastie, farmaceuticky vyrábané lieky nie sú jedinou možnosťou.
O prírodných antibiotikách nájdete viac v článku tu:
Tinktúra proti vírusom a baktériám
Tento prírodný liek sa odporúča užívať pri chrípke a prechladnutí, začínajúcom kašli alebo ako prevencia týchto ochorení.
Potrebujeme:
stredne veľká cibuľa 6ks
celá hlavička cesnaku 3ks
veľký chren cca 20 cm 1ks
zázvor cca 10 cm 1ks
čili paprička drvená 4ks
bio kurkuma mletá 1balíček
alebo kurkuma koreň 100g
čierne korenie 10g
mletá škorica 1balíček
jablčný ocot 500ml
Postup:
Prichystáme si všetky suroviny, ktoré máme v zozname. Pokiaľ sa Vám nepodarí kúpiť čerstvý koreň kurkumy, môžete použiť mletú kurkumu. V prípade, že budete čistiť koreň kurkumy, odporúčame Vám použiť rukavice, pretože kurkuma silno farbí a budete chodiť týždeň so žltými rukami.
Cibuľu, cesnak, chren, a zázvor očistíme a rozmixujeme na veľmi drobné kúsky (najlepšie mixérom). Ak použijete koreň kurkumy, mixujeme ju s ostatnými surovinami, ak máte mletú, nasypeme ju do zmesi.
Do zmesi následne pridáme posekané čili papričky, pomleté čierne korenie a mletú škoricu.
Keď máme všetko zmiešané, vložíme zmes do pohára a zalejeme jablčným octom tak, aby boli všetky ingrediencie zaliate.
Pohár uzavrieme, premiešame a necháme na tmavom suchom mieste 2-6 týždňov lúhovať. Čím dlhšie lúhujete, tým bude tinktúra silnejšia. Ideálne je každý jeden deň zmes premiešať.
Pôvodný recept hovorí, že po lúhovaní zmes precedíme cez gázu a užívame vzniknutú tinktúru. Nám sa ale zdalo, že by to bola škoda a užívame priamo vzniknutú zmes. Ak sa rozhodnete zmes precediť, odporúčame Vám znovu použiť rukavice.
Ak ste zmes precedili, tinktúru zlejeme do fľaše. Ak ste ju neprecedili, preložíme zmes do menších pohárikov, ktoré sa lepšie skladujú a zmes sa aj lepšie dávkuje. Skladujeme na chladnom tmavom mieste.
Tinktúru užívame podľa potreby, najlepšie 5-10 minút po jedle. Na prevenciu a občasné použitie stačí užívať kávovú lyžičku tinktúry 1x denne. V prípade začínajúcich príznakov choroby užívajte polievkovú lyžicu 1–2 krát denne. Ak už choroba prepukla užívajte polievkovú lyžicu 3x denne.
Medovo-cesnakové antibiotikum
Cesnak je účinné prírodné antibiotikum,ktoré dokáže zmierniť kašeľ, zápal pľúc a ušné infekcie. Má protizápalový, antimikrobiálny a antifungálny účinok.
Potrebujeme:
1,5 dcl včelí med
1 hlavička cesnak
Postup:
Cesnak očistíme a nakrájame na 1-2 mm kocky, prípadne prelisujeme. Dáme ho do vhodnej uzatvárateľnej nádoby, zalejeme medom a premiešame. Fľašu odložíme na 3 dni na miesto bez priameho slnečného svetla, aby sa uvoľnili látky z cesnaku do medu.
Pred užívaním premiešame. Užívame 1 čajovú lyžičku ráno na lačný žalúdok. Prípadne dvakrát denne (ráno a večer pred spaním). Ak je cesnak najemno, zmes sa vám nedostane medzi zuby a ani nie je cítiť typickú cesnakovú vôňu. Zmes je možné pridať aj do čaju.
„Zlatá zmes“
Potrebujeme:
1 polievkovú lyžicu kurkumy (najlepšie v bio kvalite)
100g bio medu
1/4 čajovej lyžičky pomletého čierneho korenia (na zosilnenie účinku kurkumy)
Postup:
Med, kurkumu a čierne korenie dobre rozmiešajte v miske.
Zmes prelejte do sklenenej nádoby a uzavrite ju.
Keďže med sa nekazí, môžete to skladovať aj mimo chladničky, vydrží vám to neobmedzene dlho.
TIP: Ak robíte túto zmes pre deti, pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy a 1/2 lyžičky škorice. Stlmí to horkosť kurkumy. Pri deťoch do 10 rokov stači denné dávkovanie zredukovať na polovicu.
Užívanie:
V prípade akútnej choroby, ako je chrípka či nachladnutie, užívajte 1 čajovú lyžičku zmesi každú hodinu počas prvého dňa a každé dve hodiny nasledujúci deň. V ďalšie dni 3x denne po 1 čajovej lyžičke. V prípade chronického ochorenia, ako sú artritída, cukrovka či vysoký krvný tlak, užívajte 2 až 3x denne 1 čajovú lyžičku. Môžete to konzumovať buď
priamo, alebo si to pridať do čaju. Nie však do príliš horúceho, aby ste nezničili liečivé účinky medu.
Oregánový olej
Oreganový olej je konečným riešením na baktérie. Okrem baktérií účinkuje tiež proti vírusom, hubám, či plesniam. Výborne pôsobí aj na bolesti a zápaly napr. zápal močových ciest.
Antibiotikum na zápal močových ciest
Potrebujeme:
1 dcl olivového oleja
120g medu
120g citrónovej kôry (dobre umytej vo vlažnej vode s octom)
120g koreňa petržlenu
Postup:
Najprv očistite petržlen a pokrájajte ho na menšie kúsky. Z citrónov získajte kôru a tiež ju nakrájajte na menšie kúsky. Predtým však citróny dôkladne umyte vo vlažnej až teplej vode s pridaním octu alebo sódy bikarbóny, aby ste z nich odstránili postrekové látky. Teraz vložte nakrájaný petržlen a citrónovú kôru do mixéra. Pridajte k nim med a olivový olej a všetko dobre rozmixujte na jemnú zmes. Vyrobený liek prelejte do sklenenej uzatvárateľnej nádoby a udržujte ho v chladničke.
Užívanie:
Tento liek užívajte 3x denne, 1 až 2 čajové lyžičky na prázdny žalúdok aspoň 15 minút pred jedlom – pred raňajkami, obedom a večerou.
Užívajte ho pravidelne, až do zlepšenia vášho zdravotného stavu.
Na záver uprednostnite vysokú kvalitu daných surovín. Med a citróny v bio kvalite. Ak také nezoženiete, nevadí, no v takom prípade citróny dôkladne poumývajte. Aby ste urýchlili liečbu, vyhýbajte sa pitiu kávy a jedeniu čokolády či sladkostí, pretože tieto potraviny môžu prispievať k rýchlejšiemu množeniu baktérií v močových cestách.
Cesnaková medicína
Potrebujeme:
5 strúčikov cesnaku, olúpaných a rozdrvených
3 čajové lyžičky kokosového oleja
2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
Poznámka: Vyberte si ingrediencie organického pôvodu, aby ste sa postarali o svoje zdravie.
Ak chcete pripraviť tento prírodný liek, začnite zahrievaním kokosového oleja v hrnci. Potom pridajte olivový olej a pretlačené strúčiky cesnaku. Dobre premiešajte, kým nezískate homogénnu zmes. Nechajte 30 minút odstáť v sklenenej nádobe, potom pred použitím sceďte.
Tipy na použitie:
Ak trpíte bolesťami dutín masírujte si touto zmesou nos. Ak máte kašeľ alebo zápal pľúc, masírujte si túto zmes na hrudník.
Upozornenie:
Konzumácia cesnaku sa neodporúča ľuďom s ochorením krvi, užívajúcim antikoagulačné kúry a pred chirurgickým zákrokom.