• 0 Items - 0,00 
    • No products in the cart.
AJURVÉDA a život podľa nej

Ajurvéda je perfektnou cestou ku zdraviu pre tých, ktorí sa nechcú celkom vzdať vecí, ktoré majú radi, ale zároveň chcú žiť zdravý život. Ajurvéda je matka všetkých medicín, je to úplne najstarší liečebný systém, ktorý je uznávaný aj WHO.

Ajurvéda je v našich končinách pre mnohých ešte veľká neznáma. Popritom ani nevieme, že naša západná medicína je tiež z časti dieťaťom Ajurvédy. 

Čo to vlastne je?

Slovo Ajurvéda znamená v preklade zo staroindického jazyka veda o živote a dlhovekosti. Ajurvéda je perfektnou cestou ku zdraviu pre tých, ktorí sa nechcú celkom vzdať vecí, ktoré majú radi, ale zároveň chcú žiť zdravý život. Ajurvéda je matka všetkých medicín, je to úplne najstarší liečebný systém, ktorý je uznávaný aj WHO. Je to jedinečný liečebný systém, ktorí tvorí harmonická výživa, bylinné terapie, relaxácie, meditácie, aromaterapie, terapie zvukom a farbami, detox organizmu a jeho regenerácia.Všetky medicíny, ktoré poznáme vychádzajú z Ajurvédy, či už hovoríme o klasickej západnej medicíne alebo o alternatívnych smerov medicín ako napr. čínska medicína, homeopatia, akupunktúra, plastická chirurgia atď. Dokonca aj koncept lekárskych fakúlt má základ v Ajurvéde. Ajurvéda je proste matkou všetkých medicín. Táto úžasná veda sa zaoberá nielen liečbou chorých, ale aj tým najdôležitejším, a to prevenciou. Ajurvéda skúma človeka ako celok vie podľa konštitúcie, rasy a klimatických podmienok určiť správnu stravu, prevenciu a terapiu pre ľudí. Podľa Ajurvédy musí byť telo v súlade s prírodou, myseľ s mysľou spoločnosti, ktorá nás dennodenne obklopuje a duša má byť v harmónii s vesmírnou dušou. Ponúka každému človeku praktické vedomosti na to, aby žil v rovnováhe a zdraví, zbavil sa ochorenia a vrátil svoj organizmus späť do rovnováhy. Riadi sa nemennými princípmi prírody a keď sme s nimi v súlade dokážeme žiť plnohodnotný život v zdraví a harmónii. Je to praktický návod na zmysluplný život. Ajurvéda je veda o zdravom živote, vznikla už starovekej Indii pred via než 5000 rokmi. Slovo ajurvéda vzniklo spojením dvoch slov véda (poznanie) a ajúh (život). Presne to znamená bádanie alebo poznanie života. Súhrn ajurvédského učenia bol pravdepodobne vynajdený starým indickým mudrcom – Rišiom (duchovný učenec) v hlbokom rozjímaní, badaní a učení. Ajurvédska teória zloženia liekov, chemicky, fyzikálne a terapeuticky, ale aj ich účinky boli už vtedy podrobne opísané. Základy vyspelej molekulárnej biológie a kvantovej fyziky môžeme vidieť už v starých prácach ajurvédskych autorov napr. Kashiraj Dhanvantari. Ajurvédsky liekopis obsahuje viac ako 600 rastlín a viac ako 8000 receptov na kombinácie liečív. Ako ajurvéda lieči Základné zameranie ajurvédy je prevencia chorôb, podpora a optimalizácia dobrého zdravotného stavu organizmu. Známy verš zo Sušrutovej ( ajurvédsky mudrc ) zbierky hovorí: „Život je dynamickou kombináciou tela, mysle, ducha a zmyslov, teda vedomého princípu.“ Ajurvéda označuje zdravie ako štvordimenzionálny stav, stav mysle, tela, ducha a zdravia v jednom- teda rovnováhy. Táto náuka o živote sa vzťahuje na všetky aspekty života, a to ako žiť zdravo, šťastne, tak aby bol náš život pre nás zmysluplný. Ajurvéda dáva tiež návody pre duchovné pochopenie a rôznorodé postupy pre telo, myseľ a dušu. Nielen na povrchu, ale do hĺbky Moderná medicína sa zaoberá len povrchom liečenia, príznakmi zdravotných problémov a ajurvéda skúma prvotné príčiny vzniku, prečo ten problém vznikol. Keď pomocou ajurvédy pretvoríme svoju myseľ vráti sa aj fyzické zdravie. Ajurvéda nás nabáda, aby sme sa posunuli za príznaky fyzična. Dôležitú úlohu hrá každá jedna dimenzia (telo, myseľ, duch a zmysly), preto musíme skúmať pri chorobe všetky tieto zmysly, emócie a trápenie. Ajurvéda pri diagnostikovaní preskúma všetky tieto časti života pacienta. Nehľadajme teda len na povrchu, aby sme mohli urobiť rozhodnutia, ktoré nám zmenia a zlepšia kvalitu života, psychickej aj fyzickej, mentálnej a emocionálnej pohode. Ajurvéda je náuka o zdravom živote, ktorá nás učí rozlišovať, čo je pre nás dobré a zlé, čo nám prináša radosť a čo smútok, a teda to, čo svojím konaním vieme ovplyvniť. Ajurvédci však odjakživa vedeli a tvrdili, že šťastie nám neprinesie len úžitok pre seba, ale konanie, ktoré prinesie osoh celej spoločnosti. Inými slovami – Ajurvéda sa stotožňuje so službou spoločnosti.

Jedlo ako liek

Ajurvéda úplne mení vzťah k jedlu. Veľa ľudí používa jedlo ako drogu zajedá smútok, samotu, sebaponižovanie, nedostatok lásky atď. V takýchto prípadoch jedlo dokáže otupovať myslenie a srdce, aby sme necítili to, čo som nevieme odkontrolovať a trápi nás to. Veľa ľudí si myslí, že to má pod kontrolou, ale je fakt, že v realite telo trpí buď fyzickou alebo psychickou chorobou. Tým, že telo trpí, môže vykazovať rôzne príznaky ako úzkosť, nespavosť aj akné. Keď´ začnete jesť podľa Ajurvédy, začne sa vaše telo zotavovať nielen fyzicky, ale aj psychicky. Privedie vás k uzdraveniu tela aj mysle a k pretvoreniu vášho duchovného sveta. Popri spánku a rovnováhe v intímnom živote, je jedlo jeden z 3 pilierov zdravia a je ten najdôležitejší. Prínos správnej stravy do našich životov: Jasná myseľ, krásny hlas, dlhovekosť , spokojnosť, dobrá pamäť, správne trávenie, fyzická a mentálna sila, dostatok živín.

Všeobecné rady ako začať s Ajurvédskou stravou

1. Konzumujeme teplé a mierne omastené jedlo.

Veľa z nás si myslí, že surové studené šaláty sú najzdravšie, no pravda je, že tepelne neupravené potraviny žalúdok zaťažujú. Trávenie v ajurvéde znamená oheň, ktorý pri prebytočnej konzumácií zhasne. Najlepšie sú teda teplé, mierne omastené jedlá, pretože podporujú trávenie a ľahšie prejdú celým telom. Vieme, že teplo rozťahuje a chlad sťahuje. Podľa ajurvédy sa v tele nachádzajú kanály alebo cesty, ktoré sú zodpovedné za obeh živín a za vylučovanie. Pre optimálne zdravie je nutná otvorenosť a priechodnosť, teda pri studenom pokrme sa kanály stiahnu a jedlo stagnuje v tele. No teplé jedlo v tele postupuje, udržuje teplo, ľahko sa posúva, a tým zabezpečuje správne vylučovanie. Tepelná úprava je už 1. stupeň trávenia a tráviaca sústava sa tak veľa nenamáha. Jedna polievková lyžica tuku zas pomôže na hladký prechod jedla. Napr. maslo ghí ( špeciálne ajurvédske maslo, popíšeme si ho nižšie) môžeme používať na všetko varenie a počas celého roka.

 

2.Voda

Taktiež vodu ajurvéda odporúča piť teplú, prevarenú. Jej kvalita sa tým zvyšuje a navyše ak máte problémy s trávením, je najvhodnejšia. Neznamená to však nalievať sa celý deň teplou, prevarenou vodou. Pocit smädu nie je znak dehydratácie. Pitie vody sa radí k telesným potrebám ako je kýchanie, smrkanie, zívanie, spánok atď. Čiže je to prirodzená potreba tela. Netreba sa nútiť piť ,prehnané pitie môže viesť k chorobám, zaťažuje nervovú sústavu, obličky a mozog. Pri pocite smädu sa napite a viac nemusíte.

3.Dovoľte si niektoré mliečne výrobky

Mliečne výrobky zatracujeme, lebo údajne spôsobujú tráviace problémy aj akné. Ajurvéda niektoré z nich doporučuje, záleží ako ich zjeme.

Ghí :

je prepustené maslo, ktoré prospieva zdraviu tráviacej sústavy, očiam, odstraňuje jedy z tela, nadváhu, posilňuje a má veľa ďalších kladov pre naše telo. Vedeli to už dávni mudrci. Je zdrojom kyseliny maslovej, ktorá podporuje imunitu, redukuje tuk, zvyšuje energiu, upravuje vylučovanie atď. Môžeme ho používať na varenie, na dusenie, pridať malú lyžičku k dochuteniu dusenej zeleniny, do šalátov. Zlepšuje stráviteľnosť jedla bez nadúvania a dokonca je odporúčané pri diéte a cukrovke v malom množstve. Takže ho môžete smelo konzumovať s mierou. Teplé mlieko: Pokiaľ si ho dáte ohriate, prejde plynule tráviacim traktom, studené však telo nevie stráviť. Ľahký korenený jogurt: Jogurt ,ktorý neupravíme je ťažký a neprospieva tráveniu, keď ho však vyšľaháme s vodou a pridáme koreniny výsledkom bude zdravá ľahká potravina.

Čerstvý syr:

Nezvykne bývať fermentovaný a taký kozí syr, mozzarella, alebo syr priamo od farmára vám v malej miere neuškodí.

4.Rozlúčte sa s ostanými mliečnymi výrobkami, prípadne ich upravte.

Nejedzte studený jogurt , je to v rozpore so stravovaním, ktoré hovorí, že jogurt upravuje zápchu, lebo je plný probiotík. Obyčajný jogurt je hustý, kyslý a lepkavý a spôsobuje tráviace problémy a zápchu. Fermentované potraviny, sú hlavnou príčinou zápchy. Vzhľadom na to, že je dôležité mať trávenie v poriadku by sme sa mali zápche vyhnúť.

Syr:

Ďalšia fermentovaná potravina, ktorá v tele veľmi ťažko trávi. Jedlo, ktoré obsahuje syr, či je to už omáčka, alebo niečo iné nie je zdravé. Sme po ňom malátni, unavení a naznačuje nám depresiu . Keď už syr v malom množstve, tak v zime, vtedy je oheň najsilnejší.

Smotana:

V ajurvéde sa smotana vôbec neodporúča, pretože je ťažko stráviteľná , upcháva telesné kanály a všetko čo náš organizmus nestrávi, nás iba zaťaží.

Prospešné:

ghí, jogurtový nápoj, teplé plnotučné mlieko, ľahký čerstvý syr

Škodlivé:

smotana, zmrzlina, cmar, smotanové syry, studené mlieko.

Mlieko nekombinujeme s:

ovocie, okrem figy, ďatle, hrozienka, mango, zelenina, strukoviny, mäso, ryby, kyslé ptraviny, alkohol, cesnak, soľ.

 Mäso nekombinujeme s:

med, sezam, mlieko, reďkovka, naklíčené obilniny .

Banány nekombinujeme s:

mliekom, cmarom, ďatlami a fazuľou.

Med sa nesmie tepelne spracovať a v lete sa vôbec nemá jesť a konzumovať s:

horúcou vodou, reďkovkou, ghi-keď je rovnaké množstvo, v nerovnakom sa môže. Pri kombinácií mlieka s ovocím telu škodia tieto kombinácie, v žalúdku to kysne, čiže prekysľuje organizmus. Kombinovať mlieko s rybami tiež nie je vhodné, preto lebo sa vytvoria prekážky v kanáloch a nie je možne potravu zmeniť na živiny. Na prečistenie organizmu stačí zmeniť niektoré kombinácie potravín a telo sa začne samo prečisťovať vhodnou stravou.

5. Nekombinujte jedlá, ktoré sa k sebe nehodia

Niektoré druhy potravín sa k sebe nehodia, ajurvéda učí, že niektoré kombinácie blokujú telesné kanály a spôsobujú tráviace problémy, kožné problémy, veľa toxínov v tele, zlé trávenie. Treba sa vyhýbať kombinácií surových a čiastočne uvarených potravín.

6.Obraz o celkovom zdraví získate pozorovaním trávenia

Bolieva vás hlava, ste stále unavení? Mávate bolesť na hrudi, nespíte? Pri vyprázdňovaní pociťujete bolesť? Je to možno narušené trávenie vo vašom organizme. Ajurvéda spája trávenie a vylučovanie dokopy, pretože zdravé vylučovanie je prirodzeným dôsledkom zdravého a správneho trávenia. Keď podporíme trávenie, uľahčí nám to vyprázdňovanie. Podľa ajurvédy je zdravé trávenie znak dobrého zdravotného stavu. Zdravé trávenie znižuje stres, zvyšuje kvalitu spánku. Pri zdravom trávení máte stolicu každý deň 1 až 2x o takom istom čase, ideálne ráno pred 7 hodinou. Stolica je mäkká, polotuhá formou dreveného polienka, žltohnedej farby a pláva na hladine v toalete. Každý deň je to rovnaké množstvo, po stolici ste ľahší, uvoľnenejší a cítite sa spokojne. Pozorujte či ste na tom podobne, vnímajte svoju stolicu ako váš zdravotný stav, ak je v poriadku- ste zdraví. Ak však nespĺňa zdravé vylučovanie, treba hľadať riešenie v zmene stravy. Môžete zaradiť niektoré z týchto receptov. V budúcom čísle sa dozviete posledných 6 rád a nájdete tu zaujímavé recepty, ktoré podľa Ajurvédy liečia. Ak sa chcete o Ajurvéde dozvedieť viac navštívte na Luvive kategóriu Ajurvéda v sekcii Zdravého tela.

Kúpou predplatného získavate prístup k workshopomvýzvam, k rôznym zaujímavým informáciám. 

Navštívte náš E-SHOP s množstvom zaujímavých a zdraviu prospešných produktov.

Kúpou na našej platforme nám pomáhate vytvárať ďaľšie aktivity, nový obsah a zároveň nám pomáhate tvoriť nové zmysluplné pracovné miesta 🙂

Ďakujeme, že nás podporujete 🙂

 

SLEDUJTE NÁS NA

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *