• 0 Items - 0,00 
    • No products in the cart.
Ako si udržať zdravé telo

Vedeli ste, že bežný človek má v sebe 3-12 kg odpadu? Viete, čo všetko zanáša náš organizmus a tenké črevo? Je to hlavne strava a sladké vody, ktoré konzumujeme. Strava plná éčok, postrekov, polotovary a hotové jedlá. Toto všetko sa ukladá na stenách tenkého čreva. 

Zanesenie spôsobuje spomalenie metabolizmu, prekyslenie organizmu, pálenie záhy, problémy so stolicou, bolesti hlavy, aknóznu pleť, vrásky, srdcové ochorenia, vysoký krvný tlak a kopu ďalších zdravotných problémov. Ak nášmu vnútru pravidelne nedáme potrebné živiny, odpadové látky sa v tele ukladajú a my sa jednoducho necítime dobre.
Naše telo a náš zdravotný stav je zrkadlom toho, ako sa oň staráme. Či sa jedná o našu pleť, nadváhu, choroby, bolesti, psychickú pohodu alebo každodenný prísun energie. Každý z nás sa čuduje, keď má nejaký zdravotný problém. Premýšľate, ale aj prečo je to tak? Prečo máte pár kíl navyše, prečo vám nepracuje organizmus tak, ako by ste chceli, prečo ste stále unavení, atď…?
Spýtajte sa samých seba, čo preto robíte, aby ste boli zdraví. Znie to nepríjemne, ale za mnohé zdravotné problémy si môžeme sami. Samozrejme, že nik nechce mať nadváhu, ani byť chorý. Málokto si však uvedomuje, že za stav svojho tela zodpovedá sám a krízu nezaženie žiadnym zázračným liekom.
Je veľa možností ako zlepšovať svoj zdravotný stav, ale všetko začína tromi vecami, a to sebadisciplínou, vytrvalosťou, a rozhodnutím. Vaše telo potrebuje denne vašu pozornosť. Ako si každodenne umývate zuby, tak aj vaše vnútro potrebuje každodennú starostlivosť. Či sa už jedná o pestrú stravu plnú živín, šport, detox alebo dostatok tekutín. To všetko vplýva na zdravotný stav nášho tela.
Predstavte si, čo sa deje s vaším vnútorným telom, keď sa oň nestaráte. Trpí nadváhou, chorobami, bolesťami, únavou, zanesením atď. Každý máme svoje denné návyky a rituály, či ranná káva alebo čaj, cigaretka alebo cvičenie, proste každý človek na tejto planéte má svoje každodenné rituály. Skúste sa zamyslieť, či vás tieto rituály naozaj vedú na ceste k lepšiemu zdraviu, k životu bez bolesti, ku zdravej pleti atď.

Spýtajte sa sami seba:
Robím dosť preto, aby bolo moje telo zdravé? O svoje vnútorné telo sa nestačí starať len tak, že začnete zdravo jesť. Veľa ľudí aj začne zdravo jesť, dopĺňať vitamíny, piť dostatok vody, ale aj napriek tomu sú chorí.
Viete prečo?
Je to hlavne preto, lebo žijeme v dobe, v ktorej chcú mať pestovatelia zeleniny a ovocia, čo najväčšiu úrodu za čo najnižšiu cenu. Preto pri pestovaní používajú rôzne chemické prípravky proti plesniam, chorobám a škodcom. Niečo z toho sa umyje, ale niečo ostáva. A to, čo ostáva sa dostáva do nášho tela a spôsobuje zanášanie organizmu.
Aj iné ,,zdravé´´ potraviny obsahujú množstvo dochucovadiel, éčok, konzervantov a rôznych „vylepšujúcich“ látok. Preto je veľmi dôležité dopriať svojmu telu aj detox a čistiť ho od všetkých týchto látok.
O svoje vnútorné telo sa nestačí starať len tak, že začnete zdravo jesť. Veľa ľudí aj začne zdravo jesť, dopĺňať vitamíny, piť dostatok vody, ale aj napriek tomu sú chorí.
Viete prečo?
Je to hlavne preto, lebo žijeme v dobe, v ktorej chcú mať pestovatelia zeleniny a ovocia, čo najväčšiu úrodu za čo najnižšiu cenu. Preto pri pestovaní používajú rôzne chemické prípravky proti plesniam, chorobám a škodcom. Niečo z toho sa umyje, ale niečo ostáva. A to, čo ostáva sa dostáva do nášho tela a spôsobuje zanášanie organizmu. Aj iné ,,zdravé´´ potraviny obsahujú množstvo dochucovadiel, éčok, konzervantov a rôznych „vylepšujúcich“ látok. Preto je veľmi dôležité dopriať svojmu telu aj detox a čistiť ho od všetkých týchto látok.
Pod detoxikáciou rozumieme čistenie organizmu. Čistením odstraňujeme z tela všetky odpadové látky a zároveň si budujeme imunitu. Tým, že odpadové látky z nášho tela odchádzajú, živiny, ktoré príjímame pomocou zdravej stravy a výživových doplnkov ( vitamíny, minerály atď.) sa dokážu ľahšie vstrebať a my sa cítime dobre. Čistenie nášho vnútra treba brať ako samozrejmosť, ktorú robíme každý deň a to platí aj pre naše deti. Jedna veľmi známa a vynikajúca nutričná poradkyňa veľmi dobre v jednom zo svojich videí opísala, prečo je detoxikácia organizmu taká dôležitá a prečo by sa mala robiť denne. Úžasne vysvetlila, prečo je detox, taký dôležitý.
Jej pohľad:
Ak naše vnútro pravidelne nečistíme, odpadové látky sa v tele ukladajú a my sa jednoducho necítime dobre.
Ako príklad si dajme vysoký krvný tlak: Vysoký krvný tlak je spojený s tým, že máme tuk v cievach, ktorý nám upcháva cievy. Lieky na tlak nie sú riešením, lieky účinkujú tak, že keď ich užijeme roztiahnu nám cievy, ale iba do tej doby, kým účinkujú, potom sa zas cievy stiahnu. A takto to funguje až do tej doby, kým sa cievy neopotrebujú a už len málo chýba k infarktu alebo zlyhaniu srdca. Lieky v tomto prípade neliečia príčinu iba potláčajú problém na určitý čas. Preto je dôležité zamerať sa na príčinu problému, ktorá je v tomto prípade tuk v cievach. Keď detoxikujeme telo, rozpúšťame aj tuk v cievach a všetko začne pracovať ako má.
Ďalší príklad je tenké črevo: v tenkom čreve sa odohráva všetko imunita, pleť, spomalený metabolizmus proste všetko. Na tenkom čreve sú klky, ktoré zachytávajú živiny zo stravy, ale ako náhle máme tie klky zanesené, môžeme príjímať vitamíny a živiny zo stravy alebo formou výživových doplnkov, ale tenké črevo ich nedokáže zachytiť a vstrebať kvôli nánosom. A tak ako sme ich prijali, tak aj z nášho tela odídu. Keď je tenké črevo v poriadku tak sa nám živiny krásne vstrebávajú, a to zo všetkého. Spýtajte sa sami seba, dopĺňate živiny do čistého tela?
Preto je veľmi dôležité vyčistiť svoje telo a dopĺňať vlákninu, aby všetko poriadne fungovalo.
Vláknina
Ďalšou dôležitou vecou pre správne fungovanie nášho organizmu je dostatočný príjem vlákniny. Vláknina je nepostrádateľná pre správne fungovanie nášho trávenia a to z toho dôvodu, že nabaľuje na seba odpadové látky a vylučuje ich pomocou stolice. Vláknina napomáha k správnemu fungovaniu metabolizmu, potláča chuť na sladké a návaly hladu spôsobené veľkým množstvom odpadových látok v tenkom čreve.
Pri vláknine je dôležité prijímať rovnaké množstvo rozpustnej a nerozpustnej vlákniny, pretože pri konzumácii len nerozpustnej vlákniny t. j. vláknina vo vločkách, cereálnom pečive môže spôsobovať zápchy. Rozpustná vláknina sa nachádza v ovocí, zelenine a strukovinách. Denne potrebujeme prijať 30-40g vlákniny. Čiže pol na pol, a je priam nemožné prijať za deň toľko vlákniny len čisto z ovocia a zeleniny. Nedokážeme prijať také množstvo rozpustnej vlákniny z potravín a hlavne nie vtedy, keď chceme chudnúť. Napr. v 1 kile ovocia je 5g vlákniny, ale ovocie obsahuje veľa cukru. Čiže pri chudnutí je dôležité, aby bol príjem cukru nižší ako jeho výdaj, aj keď je ovocie zdravé, sú to kalórie navyše. Preto sa musíme zamerať hlavne nato, aby sme doplnili vlákninu v doplnkovej forme a tak najlepšie detoxikujeme svoje telo, čo je pri chorobách a chudnutí základ.
Voda
Dostatočný príjem tekutín je tiež neodmysliteľnou súčasťou pri čistení organizmu, musíte si uvedomiť, že voda tiež vyplavuje škodlivé látky z tela. 1,5 až 2 litre čistej vody alebo nesladených bylinkových čajov denne by malo byť pre vás tiež samozrejmosťou. Ak nepijete dostatočné množstvo vody, vaše telo bude odpadové látky vylučovať cez kožu, čo môže viesť k zhoršeniu pleti. Preto, ak nie ste zvyknutí piť dostatočné množstvo tekutín, je najvyšší čas s tým začať a donútiť sa k tomu, kým si z toho nevytvoríte návyk. Vaše telo vás už potom samo začne upozorňovať, že potrebuje vodu. Ako sa vraví zvyk je železná košeľa 🙂 Ako si vieme zvyknúť na tie škodlivé veci, tak isto si dokážeme vybudovať návyk aj pri tých dobrých zdraviu prospešných veciach, len treba naozaj CHCIEŤ a uvedomiť si, že je to pre nás dôležité.
Pohyb
Pohyb je pre naše telo tiež veľmi dôležitý, je jedno ako ho praktizujete, či už cvičíte, chodíte na prechádzky, beháte alebo robíte váš obľúbený šport. Proste sa hýbte, nájdite si aspoň 3x do týždňa čas a robte nejakú aktivitu. Ak máte problémy s chrbtom, niet lepšieho lieku, než cvičenie jogy. Na you tube nájdete množstvo cvikov na jogu, ktoré sú aj presne zamerané na časti tela, ktoré vás trápia.
Joga je jedna z najlepších liečiteliek chrbtice.
Zdravá strava a jej základ.
Vedeli ste, že neodmysliteľnou súčasťou zdravého organizmu a jeho správneho fungovania je hlavne prísun zdravých potravín bez umelých látok? Pri zdravom stravovaní je hlavné zamerať sa na zloženie potravín, ktoré jeme. Spýtajte sa sami seba, čo prevažne jete. Ak to sú prevažne hotové jedlá z rýchleho občerstvenia alebo polotovary, tak vedzte, že ani jedno vášmu tráveniu neprospieva . Tieto potraviny obsahujú množstvo dochucovadiel, éčok, konzervantov a iných látok. Preto treba dbať nato, aby sme sa takýmto jedlám z ďaleka vyhýbali a jediný spôsob ako to docieliť je príprava vlastného kvalitného jedlo. Dajte si teda záležať na tom, aby ste si vždy, keď sa to dá, pripravili vlastné kvalitné jedlo.
Zloženie potravín
Pre správne fungovanie organizmu je veľmi dôležité dbať nato, aké potraviny vkladáme do svojho nákupného košíka. Všetko, čo obsahuje éčka, glutamáty, konzervanty, arómy a farbivá, ak sa dá nekupujte. Vieme, nájsť takéto potraviny zo začiatku nebude ľahké, ale ako sa vraví, kto hľadá ten nájde a bude zdravší 🙂 Zo začiatku vám to zaberie trochu viac času, ale keď už v tom budete zorientovaní, nezaberie vám nákup viac času než obyčajne.
Hlavne buďte trpezliví a vážte si svoje zdravie.
Tak ako pri všetkom, aj pri zdravej strave platí pravidlo „z každého rožka troška“. Nik nevraví, že musíte hneď všetko meniť, ale snažte sa nezdravé veci nahrádzať tými zdravšími. Minimalizujte polotovary, vysoko spracované potraviny, taktiež maškrty, mastné a vysmážané pokrmy nahraďte čerstvou stravou, najmä zeleninou, ovocím, strukovinami, rybami, orechmi či celozrnnými potravinami. Napr. ak chcete urobiť zeleninové rizoto, namiesto ryže môžete premiešať zeleninu s uvarenou pohánkou. Na raňajky si namiesto presladených pražených cereálií pripravte ovsené vločky s nastrúhaným jablkom a banánom.
K mäsu si namiesto klasickej prílohy pripravte zeleninový šalát, dusenú zeleninu, kuskus alebo pohánku. Namiesto džemu si doprajte čerstvé ovocie. Za každých okolností sa však snažte obmedziť tieto potraviny a to: bielu múku, biely cukor a mliečne výrobky. To sú pre náš organizmus doslova jedy. Zdravá strava je vyvážená a pestrá, telu dokáže doplniť sacharidy, bielkoviny, zdravé tuky, vitamíny, minerály a ďalšie dôležité látky.
Čo sa stane s vaším telom, keď sa začnete zdravšie stravovať?
Energia
Ako prvé začnete pociťovať napr. nárast energie. Dostatok živín vás nasýti a zaistí dostatok energie. Začnete byť koncentrovanejší, výkonnejší a dobre zvládať prácu a športové aktivity.
Trávenie
Už krátko po začatí spravidla pocítite aj zlepšenie trávenia a činnosti tráviaceho traktu. Ak zaradíte do svojho jedálnička viac zeleniny, ovocia, strukovín, rýb, celozrnných potravín a viac vlákniny, začnete sa cítiť ľahšie a sviežejšie, Rýchlo môžu ustúpiť aj zdravotné ťažkosti, ako sú napr. nafukovanie a nadúvanie, či zápcha z nedostatku vlákniny.
Úprava váhy
So zdravou stravou súvisí aj postupná úprava váhy a strata prebytočných kilogramov. Ak z jedálnička vyradíte nezdravé potraviny, nahradíte ich výživnými potravinami a primerane veľkými porciami jedla, časom spozorujete klesanie ručičky na váhe, prípadne zabránite ďalšiemu priberaniu. Vedeli ste, že náš žalúdok je veľký ako naša päsť? To znamená, že pri pravidelnej strave, vám stačí príjem takéhoto množstva jedla. Preto si začnite pri naberaní jedla na tanier prirovnávať porciu k vašej pästi a naberte si len toľko jedla, koľko vaše telo naozaj potrebuje. 🙂
Pleť a koža
Zdravá strava sa už po pár týždňoch odzrkadlí aj na koži. Starostlivosť o pleť a pokožku tela nezávisí len od používania správnych kozmetických prípravkov, ale aj vo výžive zvnútra. Správna výživa je pre zdravie a krásu našej kože nevyhnutná. Koža potrebuje bielkoviny, mastné kyseliny, viaceré vitamíny, antioxidanty, ale aj minerály a stopové prvky. To všetko jej viete zabezpečiť práve pestrou stravou. Najlepšie potraviny pre krajšiu pleť sú napr. losos a iné zdroje zdravých tukov, vďaka ktorým začne pleť žiariť. Pre zdravú pleť je veľmi dôležitý aj vitamín C, ktorý podporuje v tele tvorbu kolagénu. Kolagén zaisťuje pružnú, pevnú a mlado vyzerajúcu pleť.
Psychická pohoda
Zdravé potraviny majú priaznivý vplyv nielen na fyzické zdravie, ale aj psychické. Veľké množstvo zdravých potravín obsahuje dôležité látky, živiny, vitamíny či minerály, ktoré sú nevyhnutné pre správnu funkciu nervového systému a dobré duševné zdravie. Sú to napr. nenasýtené mastné kyseliny, či vitamíny skupiny B. Vďaka zdravej a vyváženej strave, ktorá vám zabezpečí energiu, prispeje k zdravšiemu telu, ľahšie si udržíte aj dobrú náladu a zatočíte so stresom, či depresívnymi stavmi. Potraviny, ktoré nám dodávajú energiu a zlepšujú náladu, sú napr. kvalitná horká čokoláda, orechy, semienka, ryby, listová zelenina a bobuľové ovocie.
A toto všetko sa dá docieliť úpravou stravy.
Neuveriteľné však?
Nik vám nekáže úplne zmeniť vašu stravu, ale uvedomujte si, že čím viac zdravého jete, o to viac dostávate vaše telo do rovnováhy, či už fyzickej, ale aj tej duchovnej. Zamyslite sa koľkokrát si poviete: aké mám veľké brucho, tie výražky na tvári alebo bolia ma nohy, nevládzem atď. To všetko si spôsobujete sami… Je veľmi dôležité si to uvedomiť a niečo s tým začať robiť. Predsa, keď mi nerobí dobre napr. dýchanie dymu, tak ho nebudem vdychovať, odídem z toho miesta tam, kde dýcham čerstvý vzduch. A to je cieľ, odísť od tých zvykov, ktoré nám spôsobujú bolesť, unavujú nás, chorieme z nich a robia nás nešťastnými atď. A k tomu stačí tak málo, stačí sa len rozhodnúť pre zdravšiu životosprávu.
My všetci sme si strojcami vlastného šťastia a to isté platí aj o našom zdraví.
 
 

Kúpou predplatného získavate prístup k workshopomvýzvam, k rôznym zaujímavým informáciám. 

Navštívte náš E-SHOP s množstvom zaujímavých a zdraviu prospešných produktov.

Kúpou na našej platforme nám pomáhate vytvárať ďaľšie aktivity, nový obsah a zároveň nám pomáhate tvoriť nové zmysluplné pracovné miesta 🙂

Ďakujeme, že nás podporujete 🙂

 

SLEDUJTE NÁS NA

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *