• 0 Items - 0,00 
    • No products in the cart.
Éčka v potravinách

Éčka sú ľudový názov pre prísady v potravinách. Nekonzumujú sa ako potraviny samostatne. 

Mnoho ľudí sa nesprávne domnieva, že písmeno E označuje emulgátory v potravinách. Nie je to však pravda.

E je znak pre rôzne druhy pridaných aditív. Tie majú zabezpečiť výraznejšiu farbu, chuť či vôňu, predĺžiť trvanlivosť potraviny a regulovať príchuť, či hustotu.

E, nemusí automaticky znamenať, že je to zdraviu škodlivé. Legislatíva udáva, že sa všetky aditíva musia označovať písmenom E, a to bez ohľadu na to, či ide o emulgátory alebo prírodné zložky. Netreba teda všetky éčka hádzať do jedného vreca.

Nie všetky éčka sú škodlivé, či nebezpečné. Mnoho z nich pochádza z prírody, z rastlín, ovocia, zeleniny alebo majú živočíšny pôvod a sú overeným prostriedkom napríklad na predĺženie životnosti potraviny. 

Neškodný je napríklad kurkumín, ktorý sa označuje ako E 100. Jeho úlohou je vylepšiť farbu výrobkov a v potravinárstve nahrádza drahší šafran. Keď ho teda uvidíte na fľaške worcestrovej alebo kari omáčky a horčice, viete, že obľúbenú pochúťku nemusíte vracať späť do regála. 

Pod značkou E 150 nájdete obľúbený karamel, ktorý patrí medzi najčastejšie používané farbivá v potravinách. Nachádza sa takmer všade, v pive, kofeínových a alkoholických nápojoch, sušienkach a octe.

V potravinách veľmi často nájdete aj kyselinu askorbovú, ktorá sa označuje ako E 300. Jej hlavným zdrojom je ovocie. Využíva sa predovšetkým v ovocných džúsoch, ale napríklad aj v múke, kde slúži ako prírodný konzervant.

Podobnú úlohu má aj kyselina sorbová, E 200, ktorú nájdete v syroch, kečupe, či želatíne. Môže mať prírodný zdroj, čoraz častejšie sa však využíva aj jej syntetická podoba.

V rámci legislatívy Európskej únie sa v potravinárstve používa viac než 300 aditív, ktoré v rôznych kombináciách nájdete v takmer všetkých technologicky upravených potravinách.

Kým v niektorých potravinách sa nenachádzajú takmer nijaké, iné sú nimi doslova prešpikované. Platí, že čím viac sa do úpravy potravín zasahuje, tým viac aditív sa v nich nachádza.

ecka1

Načo si teda dávať pozor?

Niektoré prísady do potravín môžu v nadmerných množstvách alebo u citlivých ľudí vyvolať nežiaduce reakcie. Všetky takéto informácie sú na etikete uvedené, preto je potrebné si množstvo niektorých aditív kuchyni ustrážiť. Napríklad umelé sladidlá, ktoré sa pri môžu prejaviť v podobe rôznych chorôb.

Mnohí lekári sa domnievajú, že stoja aj za niektorými druhmi rakoviny. Umelé sladidlá sa nachádzajú v light výrobkoch a energetických nápojoch, kde nahrádzajú prírodný cukor.

Diskutovaný je E951 – aspartam. Na etikete je uvedené, že potravina obsahuje zdroj fenylalanínu. V poslednom čase sa o aspartame diskutuje aj preto, lebo sa považuje za rakovinotvorný

Jedným z tých, na ktoré by ste si mali ešte dať pozor, je E 954, teda sacharín, ktorý sa používa v limonádach, žuvačkách, alebo majonéze, ale napríklad aj v zubných pastách.

Možno vás (nie práve príjemne) prekvapí, že sa synteticky vyrába z toluénu. Sacharín sa spája s množstvom ochorení a alergickými reakciami.

Nášmu zdraviu neprospievajú ani rôzne zahusťovadlá, stabilizátory a emulgátory. Ich úlohou je spojiť a udržať pokope také látky, kde je potrebná pomoc chémie, napríklad tuk a vodu masle.

Nachádzajú sa v jogurtoch, marmeládach, zmrzline či v dresingu. Kým niektoré, ktoré pochádzajú z ovocia, zeleniny a morských rias sú neškodné, látky ako E 430 či 480 sú škodlivé, a v niektorých krajinách dokonca zakázané. 

Pozor na siričnany a dusičnany

Tieto konzervačné látky sa starajú o to, aby potraviny v našej chladničke a špajze nenapadli plesne, huby a baktérie. Pridávajú sa aj do pečiva, sladkostí, piva, alkoholických nápojov, do mäsa ako konzervanty a instantných polievok. 

Okrem bolestí hlavy, žalúdka a alergií môžu byť príčinou rôznych chorôb. Sú to tiež potencionálne karcinogény a ich príjem vo vyššej miere môže byť škodlivý.

Napríklad E 220, oxid siričitý, je jedovatý, no napriek tomu sa pri úprave potravín využíva, a to predovšetkým ako bielidlo proti zhnednutiu potravín.

Ako sa vyhnúť zbytočným chemikáliám? 

Dnes sa už vo veľkom hovorí o súvislostiach medzi stravou a alergiami, detskou hyperaktivitou, či civilizačnými ochoreniami.

Ako však nakupovať bežné potraviny bez toho, aby sme sa obávali, čo dávame do nákupného košíka? Máme aj inú možnosť ako chodiť medzi regálmi s mobilom v ruke a kontrolovať zloženie? 

Najviac konzervantov sa nachádza v sladkostiach, sladených nápojoch, v potravinách s pridaným cukrom, ale aj v mnohých mrazených výrobkoch. Preto je lepšie nakupovať čerstvé produkty, napríklad ryby, než tie mrazené.

Rovnako aj ovocie a zelenina, ktoré do našich obchodov precestovali stovky, či tisícky kilometrov, nie sú pre zdravie ideálne. Preto uprednostnite lokálne produkty, najlepšie tie, ktoré dorastú vo vašej záhrade. 

Ako sa vyhnúť zbytočným éčkam v potravinách teda nie je žiadne tajomstvo. Zostáva už len odolať všetkým keksíkom, džúsom a dobrotám, ktoré nás lákajú v regáloch supermarketov.

Každé aditívum, ktoré je potenciálne nevhodné pre naše zdravie, má povolené maximálne množstvo, v ktorom sa môže do potravín pridávať. Nikto však nedokáže zabezpečiť, že toto množstvo za deň zlou kombináciou potravín neprekročíte. Preto je dobré obmedziť konzumáciu nezdravých aditív na minimun alebo ich úplne vylúčiť.

Spracovala: Lucia Matloňová

Zdroj: www.fitshaker.sk, https://www.rodinka.sk/

Aby ste mali prehľad a naučili sa v éčkach orientovať pri každom nákupe, vytvorili sme vám praktickú tabuľku, ktorú si môžete vytlačiť, pripnúť na nástenku, chladničku prípadne si ju brávať ako pomôcku pri nákupe potravín 🙂

Prihláste sa na odber noviniek luviva.sk.

Získajte najnovšie informácie a využívajte exkluzívne výhody.

Kúpou predplatného získavate prístup k workshopomvýzvam, k rôznym zaujímavým informáciám. 

Navštívte náš E-SHOP s množstvom zaujímavých a zdraviu prospešných produktov.

Kúpou na našej platforme nám pomáhate vytvárať ďaľšie aktivity, nový obsah a zároveň nám pomáhate tvoriť nové zmysluplné pracovné miesta 🙂

Ďakujeme, že nás podporujete 🙂

SLEDUJTE NÁS NA

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *