O čo tu vlastne ide ?
Raw strava alebo živá strava (miestami sa ešte objavuje označenie living food) sa zakladá na surovej „živej“ strave. Nočná mora pre ľudí, ktorí dodržiavajú raw stravu, je čokoľvek, čo je uvarené nad 42 °C. Také jedlo je považované „mŕtve“. A to hneď z niekoľkých dôvodov – podľa priaznivcov raw food totiž varením jedlo:
- stráca výživové hodnoty
- sa stáva pre naše telo neznámou látkou, proti ktorej posiela bojovať biele krvinky, čo je vlastne reakcia imunitného systému podobná ako pri napadnutí vírusmi a baktériami – vďaka tomuto neustálemu vysielaniu bielych krviniek do boja „s jedlom“, potom nemá telo silu bojovať so skutočnými hrozbami akou je napr. chrípka (tento stav sa nazýva leukocytóza)
- stráca svoju prirodzene obsahujúcu vodu (jedná sa o tzv. denaturáciu) – najkvalitnejšia voda, akú možno získať sa nachádza v ovocí a zelenine; pokiaľ ale nekonzumujeme raw, potom musíme vodu dopĺňať kohútikovou vodou, ktorá je oveľa menej kvalitná
- Zmení prirodzene sa nachádzajúce bielkoviny na denaturované, ktoré telo ťažko spracováva a prekysľujú organizmus, tj acidóza, a následkom toho nadmerne spracováva vápnik, ktorý si potom berie zo zubov a kostí
- mení štruktúru tukov na karcinogénne
- mení cukry na skaramelizovaný cukor
- ničí niektoré vitamíny a minerály a niektoré dokonca tepelná úprava mení na ľudsky nevyužiteľné alebo škodlivé – takým typickým príkladom je železo , ktoré sa po tepelnej úprave stáva nepožívateľným, usadzuje sa v tepnách a kĺboch , ktoré tak poškodzuje
- stráca enzýmy – tie ľudské telo potrebuje na vstrebávanie a využitie všetkých dôležitých prvkov (vitamínov, minerálov) a nevie si ich vyrobiť dostatok, potrebuje ich teda získavať zo stravy
Ďalším argumentom, s ktorým sa môžete stretnúť, je, že človek je jediný tvor na Zemi, ktorý jej tepelne upravenú stravu, tiež ako jediný trpí množstvom civilizačných chorôb. Tie spôsobuje to, čo jeme, pijeme, dýchame a nanášame na koži.
Najoriginálnejší argument pre raw stravu je, že pokiaľ konzumujeme surovú rastlinnú stravu, konzumujeme zároveň aj slnečnú energiu, ktorú rastliny načerpali a ktorá pôsobí povzbudivo.
Niektorí tvrdia, že nejde iba o spôsob stravovania ale o životný štýl. Tak ako tak, aj raw má niekoľko poddruhov – niektorí raw stravníci sú tzv. vitariáni , čo znamená, že jedia iba rastlinnú surovú stravu a odmietajú akékoľvek živočíšne produkty. V tomto prípade je raw vlastne tak trochu iné vegánstvo. Iný smer raw dovoľuje jesť aj živočíšne produkty, musí ale byť v surovom stave, tzn. surové mäso, vnútornosti, vajcia, nepasterizované mlieko a morské plody.
Ako to funguje ?
Okrem toho, čo už bolo spomenuté vyššie, teda že sa jedná o surovú stravu, max. tepelne upravovanú do 42°C, sa raw drží dvoch hlavných zásad:
- Nemať nikdy hlad – vždy majte po ruke kus ovocia alebo zeleniny
- Ovocie nikdy nejedzte po zelenine – pokiaľ si dáte počas dňa zeleninu, nechajte si pre ovocie výrazný odstup, v ideálnom prípade si dajte ovocie až na druhý deň. Zelenina by mala v jedálničku prevažovať.
Nie je to ale len o ovocí (čerstvom aj sušenom) a zelenine – jesť môžete orechy, semienka, strukoviny, morské riasy, obilniny, klíčky, bylinky, nepražené kakao, kokosové mlieko, oleje lisované za studena a prírodné sladidlá (napr. stévia). Určite oceníte jablčný ocot, ktorý pomáha tráveniu bielkovín. Pri niektorých smeroch raw sú povolené aj nepasterizované mliečne výrobky a surové mäso a vajcia (predovšetkým ryby). Pri „varení“ raw stravy sa najčastejšie používa naklíčovanie, odšťavovanie, namáčanie (orechov a semienok za účelom ich oživenia, tzn. stanú sa výživovo hodnotnejšie), mixovanie, mletie a vysúšanie pomocou tzv. dehydrátora (šetrne odstráni vodu z potravín). Pokiaľ by ste teda chceli túto stravu dodržiavať, nemal by u vás v kuchyni chýbať odšťavovač, stolný a ideálne aj tyčový mixér, sušička nastaviteľná aj na nízke teploty (40-45 ° C), mlynček, nakľučovadlo. Na začiatku určite oceníte aj ponorný teplomer, s ktorým budete strážiť teplotu pri ohrievaní. V zime, keď čerstvých potravín nie je veľa a potrebujete sa trochu zahriať, vám pomôže chren, cesnak, cibuľa, pór, zázvor, kurkuma, škorica, kardamóm, klinčeky a chilli papričky.
Najväčší úspech z raw jedálnička majú jednoznačne dezerty.
Pozitívna stránka veci
- Konzumáciou veľkého množstva ovocia a zeleniny je telu dodávané množstvo vitamínov a minerálov.
- Vďaka zloženiu tejto stravy často dochádza k prirodzenému úbytku váhy (nemusí to tak byť u každého).
- Surová strava neobsahuje žiadne pridané „vylepšováky“ jedál ako sú rôzne konzervanty, stabilizátory, farbivá a podobné chemické mňamky; aj konzumované potraviny by mali byť chemicky neošetrené.
- Niektoré potraviny, ako je napríklad brokolica, žerucha a cesnak, sú zdravotne prospešnejšie v surovom stave.
- Vykonané štúdie (jedná sa o štúdie v rámci niekoľkých týždňov, žiadne dlhodobé štúdie zatiaľ nie sú) poukazujú na zlepšenie psychického stavu, zvýšenie energie a zníženie potreby spánku (telo nemusí vynaložiť toľko energie na trávenie jedla), jasnejšia myseľ, zlepšenie stavu nechtov, vlasov, omladenie pleti
- Eliminácia zdravotných problémov (pálenie záhy, srdcové ochorenia, cukrovka, rakovina atď.), okrem iného aj z dôvodu silnej imunity a vytvorenia acidobázickej rovnováhy v tele, tzn. zabránenie prekysleniu organizmu, ktoré môže končiť aj ako rakovina (rovnako ako v predchádzajúcom prípade neexistujú vierohodné dlhodobé vedecké výskumy). Najsilnejšie protirakovinové účinky má surová krížokvetá zelenina.
- Tí, ktorí nekonzumujú ani živočíšne produkty sa navyše ubránia ďalšej chémii – hormónom, ktorými sú kŕmené zvieratá pre rýchlejší rast svalovej hmoty – tým, že také mäso alebo mliečne produkty skonzumujeme, dostávajú sa nám do tela taktiež.
Negatívna stránka veci
- Prvou nepríjemnosťou, s ktorou sa pravdepodobne človek stretáva, je zlá dostupnosť špecializovaných reštaurácií, a to najmä v menších mestách a dedinách.
- Podľa niektorých špecialistov na výživu sa jedná o energeticky nevyrovnanú stravu – najčastejšie dochádza k nedostatku vitamínu D, B12 , bielkovín, omega 3 mastných kyselín a minerálnych látok (najmä vápnika, zinku , železa , jódu a selénu). Raw strava síce obsahuje veľké množstvo týchto látok, ale telo si zo stravy vie využiť iba obmedzené množstvo. Uvedené látky by bolo možné doplniť rôznymi doplnkami stravy, tie ale väčšina raw priaznivcov neužíva, pretože väčšinou 100% nespĺňajú raw požiadavky.
- V prípade konzumácie surového mäsa, vajec a mlieka hrozia bakteriálne choroby a napadnutie parazitmi. Tie sú zničené pri teplote nad 100 °C.
- Každodenná konzumácia ovocia môžem kvôli ukladaniu ovocného cukru (fruktózy) v pečeni spôsobiť tzv. stukovatenie pečene či rôzne črevné problémy.
- Problémy ako sú napr. nadúvanie , plynatosť, bolesti brucha a hnačky nám môže spôsobiť nadbytok vlákniny, ktoré je v rámci raw stravy prijímané skutočne veľké množstvo.
- Raw stravník sa môže obmedziť iba na ovocie a zeleninu a ľahko potom skĺznuť k mentálnej anorexii či iným poruchám príjmu potravy. Je teda vhodné naučiť sa poznať nutričné hodnoty potravín a podobné znalosti, aby ste tomuto riziku predišli, popr. sa poradiť s nutričným terapeutom.
- Podľa štúdie jednej kolumbijskej univerzity naopak viedla raw strava k miernemu zníženiu obranyschopnosti pozorovaných subjektov a iná štúdia zase potvrdzuje risk srdcovo-cievnych ochorení a mozgovej mŕtvice (spôsobuje nedostatok vitamínu B12).
- Ďalšia, tentoraz evolučná štúdia prišla s tvrdením, že tepelná úprava stravy bola pre rozvoj ľudského mozgu nevyhnutnou podmienkou a návrat k surovej strave je teda akýmsi evolučným krokom späť.
Kúpou predplatného získavate prístup k workshopom, výzvam, k rôznym zaujímavým informáciám.
Navštívte náš E-SHOP s množstvom zaujímavých a zdraviu prospešných produktov.
Kúpou na našej platforme nám pomáhate vytvárať ďaľšie aktivity, nový obsah a zároveň nám pomáhate tvoriť nové zmysluplné pracovné miesta 🙂
Ďakujeme, že nás podporujete 🙂
SLEDUJTE NÁS NA